Make your own free website on Tripod.com

Sudut Kauselingflurline.gif (2300 bytes)

Bagaimana Membentuk Diri yang Positif

1.Sentiasa berpakaian kemas/cantik.Penjagaan diri yang baik secara sepontan akan menjadi petunjuk bagaimana anda menghargai diri anda secara dalam.

2.Secara sukarela atau menyebutkan nama anda didalam perbualan telefon atau bila berjumpa dengan orang baru yang anda kenali.ini menunjukkan anda seorang yang yakin pada diri sendiri.

3.tanya diri anda 3 soalan:-
    a.Siapakah orang akan anda ucapkan terima kasih dan mengapa ?
    b.Apakah yang anda buat setakat ini yang boleh anda banggakan ?
    c.Apakah impian atau cita-cita anda ?

4.Jangan segan-segan mengucapkan terima kasih apabila menerima pujian.

5.Duduk dibarisan hadapan sekali bila menghadiri mesyuarat,kuliaya atau konfren.Tujuan anda ke sana ialah untuk mendengar,belajar dan bertanya salan dengan pensyarah atau penceramah.

6.Buat satu garisan untuk diri anda sendiri.Ini lebih baik dari membandingkan diri anda dengan keupayaan orang lain.Sentiasa perhatikan kemajuan diri anda dari segi gay hidup ( lifestyle ),kelakuan,kerjaya di dalam perhubungan anda dengan orang lain.

7.gunakan bahasa yang menggalakan apabila bercakap seorang diri.Apa yang anda katakan tentang diri anda akan direkogkan oleh orang lain dan diri anda sendiri.

8.Buat rancangan untuk memajukan  diri anda sepanjang masa:
    a.apakah pengetahuan yang ingin anda ketahui dan yang masih ingin anda ketahui ?
    b.Apakah tingkahlaku yang ingin anda ubah ?
    c.Jadikan orang yang berjaya sebagai kawan atau model anda.

9.Senyuman adalah tingkap diri kepada orang lain.Ia menunjukkan anda seorang yang mengambil berat dan mempercayai serta menghargai orang lain.

 

nextclr.gif (6076 bytes)