Make your own free website on Tripod.com

AKHLAK BUNGA DIRIflurline.gif (2300 bytes)Barblue.gif (11170 bytes)

    Akhlah ibarat bunga,sangat cantik dan menarik bagi sesiapa yang memandang orang akan suka dan ingin mendekati dan memilih.Maka siapa yang berakhlak mulia akan diminati,disayangi serta dipuji-puji orang.
    Sebaliknya akhlak yang buruk ibarat najis ang tiada siapa ingin padanya.Bahkan orang akan lari dan tidak ingin memandang lagi padanya.Orang akan berharap agar tiada  ingin bertemu dengannya.ertinya manusia yang berakhlak buruk dan tinggal seorang diri.Orang takut dan benci kepadanya,sesekali pada saudara maranya.
    Oleh itu kenalah kita berusaha untuk mendapatkan akhlak yang mulia,kerana sekalu pun kita orang pandai ,orang kaya,orang berkuasa,orang terkenal,namun kalau akhlak buruk kawan-kawan disekeliling kita akan memulaukan kita.Apatahlagi kalau kita orang miskin.orang bawahan dan orang bodoh,berakhlak buruk pula,tentu kita akan terhina dimata manusia dan disisi Allah.
    Apakah erti akhlak yang mulia? Bagaimana pula mendapatkannya? Tentang persoalan itulah ruangan ini akan bersama anda.
    Diharap umat islam seluruhnya benar-benar memperolehi akhlak yang mulia dan erti sebenarnya.Dengan akhlak yang mulia kita akan menjadi ummah yang akan dicontohi,diyakini serta disegani oleh kawan dan lawan.
    Akhlak yang mulia berpunca dari hati yang bersih.Bersih dari segala bentuk mazmumah ( sifat jahat ) dengan manusia.Contoh sifat yang bersih atau baik terhadap Allah ialah rasa kehambaan kepada Allahm,rasa cintakan Allah,takut dan hormat denga Allah,rasa tawakal dan lain-lain.
    Sebaliknya,sifat hati yang jahat kepada Allah ialah tidak mempedulikan Allah,tidak ambil tahu tentang Allah,mengecilkan hukum-hukum Allah,ragu-ragu denga Allah,kurang taat dan lain-lain.
    Seterusnya sifat hati yang baik terhadap sesama manusia,yang bakal melahirkan akhlak yang mulia ialah sifat rendah diri,pemaaf,rajin,kasih sayang,zuhud,berbaik sangka dan lain-lain.Lawan sifat itu ialah hati penuh dengan rasa sombong,bakhil,dego,malas,tamak,benci membenci,sangka jahat,cinta dunia dan lain-lain.
    Manusia umumnya dilahirkan bersama nafsu jahat,disamping roh ( hati ) yang suci.Nafsu membesar bersamanya fizikal.Tanpa pendidikan yang tepat untuk menundukkan nafsu itu,nescaya ia akan menguasai hati dan fikiran manusia.
    Umumnyakita yang melalui sistem pentadbiran sekular telah gagal mendapatkan sifat hati yang baik.Pendidikan sekular membenarkan sifat-sifat sombong,hasad dendam,tamak,cinta dunia dan lain-lain berleluasa dalam hati seterusnya melahirkan akhlak yang buruk.Hanya islam melalui ilmu tasawuf akan menyelesaikan masalah hati yang kotor serta akhlak yang buruk ini.Al-Quran dan hadis banyak menuntut serta menunjukkan jalan kepada akhlak yang mulia.Diantara langkah-langkah yang dikehendaki ialah:

a.Berilmu ( tasawuf )
b.Menghidupkan ibadah.
c.Bertaubat dari dosa.
d.Mujahadah.
e.Latihan praktikal tentang akhlak yang mulia moga-moga Allah izinkan dan membantu kita untuk menjadi manusia yang berhati suci dan berakhlak mulia.Selamatlah kita hendaknya didunia dan diakhirat kerana memilih kedua-duanya seperti mana janji Allah:

* Pada hari itu tidak berguna harta dan anak-anak kecuali mereka yang membawa hati yang selamat.*     
                                                                                      (ASY-SYURA:88-89 )

* Barang siapa yang bermujahad pada jalan kami,nescaya kami akan tunjuki jalan kami itu.*
                                                                                       ( AL-ANKABUT:69 )
                

Barblue.gif (11170 bytes)